Carnaval

CARNAVALS QUIZ


Dit jaar is een quiz onderdeel van onze carnavalsviering. Omdat onze viering groepsdoorbroken is, maakte ik vragen in verschillende moeilijkheidsniveaus.


Elke quiz bestaat uit elf vragen en de antwoorden staan erachter. Veel plezier ermee!


Klik hier om de Carnavals Quiz voor groep 1-2 te downloaden.

Klik hier om de Carnavals Quiz voor groep 3-4 te downloaden.

Klik hier om de Carnavals Quiz voor groep 5-6 te downloaden.

Klik hier om de Carnavals Quiz voor groep 7-8 te downloaden.


Wil je de quizzen spelen via Kahoot? Dat kan ook!


Klik hier voor de Kahoot versie van de Carnavals Quiz voor groep 3-4.

Klik hier voor de Kahoot versie van de Carnavals Quiz voor groep 5-6.

Klik hier voor de Kahoot versie van de Carnavals Quiz voor groep 7-8.CARNAVAL WERKBOEKJES


Omdat carnaval niet in het hele land wordt gevierd, is het wat moeilijker om er leuk materiaal voor te vinden. Daarom heb ik voor verschillende groepen zelf een carnavalsboekje gemaakt.


De boekjes bestaan uit leuke pagina's met puzzels en kleuropdrachten, maar ook leerwerkjes zoals vleksommen en begrijpend lezen.


Klik hier om het werkboekje voor groep 3 en 4 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 5 en 6 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 7 en 8 te downloaden.CARNAVAL DER DIEREN


Het muziekstuk Le Carnival Des Animaux (Camille Saint-Saens) is uitermate geschikt voor drama. Het bestaat uit een zevental korte stukjes muziek, die verschillende dieren of diersoorten uitbeelden, respectievelijk de leeuw, hanen en kippen, wilde bokken, de schildpad, de olifant, de kangaroos en het aquarium.


Laat een plaatje zien van alle dieren die in de muziekstukken naar voren komen. Beluister de stukken dan een voor een. Steeds wordt er door de kinderen verteld welk dier ze bij dit muziekstuk vinden passen, tot alle platen verdeeld zijn.


De leerkracht vertelt de kinderen dan dat ze de muziekstukken nogmaals gaan beluisteren. Nu beelden zij de dieren waarover het muziekstuk gaat, uit. Er is echter een voorwaarde. De kinderen mogen geen geluid maken. Ze mogen alleen de dieren die ze horen uitbeelden. De muziek zal hen daartoe inspireren.


Klik hier om Le Carnival Des Animaux via youtube te beluisteren.

Klik hier om de dierenplaten te downloaden.PRINS EN PRINSES VAN DE DAG


Op de meeste scholen in Limburg wordt met carnaval een schoolprins en/of een schoolprinses gekozen. Meestal zijn dat kinderen uit de bovenbouw. De kleuters vinden dit reuze interessant. Juf Amanda speelt hier handig op in.


Haar idee is namelijk dat alle kleuters in de weken voorafgaand aan carnaval een dag prins of prinses zijn. 's Ochtends worden ze dan gekroond en gedurende dag krijgen ze allerlei privileges, zoals het helpen van de juf, maar ook voorop lopen in de polonaise.


Om ervoor te zorgen dat alle kinderen ook daadwerkelijk een beurt krijgen, is het handig om zeker twee schoolweken voor carnaval met deze activiteit te beginnen.


Bedankt, juf Amanda, voor deze leuke tip.SCHUDKOKERS


Bij carnaval hoort dansen, gek doen, zingen en natuurlijk lawaai maken. Om aan de kinderen met dat laatste te helpen, kun je in de klas samen schudkokers maken.


Hier heb je per kind een pringles doos nodig, en inpakpapier. Voor de rest zorg je dat er nog een willekeur aan andere knutselmaterialen klaar staat. Denk aan rietjes, wol, stof, gekleurd plakband, tijdschriften en dergelijke.


Begin de activiteit door ieder kind zijn of haar pringles doos met inpakpapier te laten beplakken. Daarna laat je de kinderen de vrije gang gaan en versieren ze hun schudkoker verder met al het aanwezige materiaal.


De laatste stap is het vullen van de koker. Wie weet iets wat een mooi geluid maakt? Rijst, pasta, of misschien wel paperclips. Maak er twee wedstrijdjes van. Wie heeft de mooiste koker? En wie heeft de koker met het mooiste geluid?VORMENCLOWN


Met deze vormenclowns fleurt jouw klas tijdens carnaval helemaal op. En het enige dat je nodig hebt, zijn gekleurd papier, wit papier en wasco krijt.


Alle kinderen krijgen een vel wit papier. Door middel van het omtrekken van vormen maken ze een abstracte clown. Ze hebben drie verschillende vormen nodig. Een voor de ogen, een voor de neus en een voor de mond. Het kunnen vierkanten, driehoeken of cirkels zijn. Cirkelachtige vormen laten wel het duidelijkst het beeld van een clown zien.


Dan begint het echte werk pas. De kinderen gaan met wasco krijt de vormen omtrekken, en daardoor zorgen voor een kleurrijke bladvulling. Essentieel is dat de kinderen de volgorde van kleuren in de gaten houden. De kleuren die elkaar opvolgen moeten in contrast met elkaar staan. Een andere belangrijke spelregel is dat de vormen wit moeten blijven. Deze moeten de kinderen dus als het ware uitsparen. Ze moeten daarbij ook opletten dat ze niet per ongeluk de wasco uitsmeren over het witte vlak.


 Sint 2020 Sint 2020