Sinterklaas

VERLANGLIJSTJE VOOR SINTERKLAAS



Wat staat er op mijn verlanglijstje? Cadeautjes die ik heel graag in mijn klas zou verwelkomen. Cadeautjes om te lezen, schrijven, spelen, leren, bewegen en natuurlijk ook een kleinigheidje voor de juf zelf.


Ben ik even benieuwd wat ik dit jaar in mijn schoentje vind…



Een cadeautje om uit te lezen…


Een nieuw voorleesboek kan ik altijd goed gebruiken. Met eentje over Superjuffie of Mees Kees doet u de kinderen een groot plezier. En met een boek van Roald Dahl of Jacques Vriens zit u bij deze juf natuurlijk altijd goed.


Een cadeautje om mee te spelen…


De kinderen houden wel van een spelletje en de juf speelt graag met ze mee. Natuurlijk zijn smart games zoals Color Cube Sudoku en de Tangram leuk, maar een spel dat de kinderen samen kunnen spelen, zou helemaal te gek zijn! Bijvoorbeeld het NOS Jeugdjournaal bordspel of 30 Seconds Junior.


Een cadeautje om mee te schrijven…


Net als alle juffen ben ik dol op fijne pennen. Mijn favoriet zijn de pennen van Frixion. Deze rollerpennen schrijven lekker en zijn uitwisbaar. Vooral super handig voor in mijn agenda, aangezien die behoorlijk vol staat en afspraken geregeld moeten worden verzet.


Een cadeautje om mee te bewegen…


De pauze is voor veel leerlingen favoriet, maar die zou nog leuker kunnen worden met een cadeautje van de Sint. Er wordt nu vooral gevoetbald, maar stelt u zich eens voor: plastics hockeysticks en balletjes om met een groepje hockey te spelen, een paar foamballen voor het trefballen zonder tranen, skateboards om op te balanceren…


Een cadeautje om nog meer te leren…


Tijdens de instructie kan de juf natuurlijk ook nog wat hulp gebruiken. Het Grote Geschiedenisboek en de Bosatlas Junior met mooie illustraties voor de w.o. lessen. En wisbordjes! nu delen we 5 bordjes met de hele klas. Dat gaat best, omdat we instructie geven in kleine groepjes, maar wat zou het fijn zijn als ieder kind er een in zijn la had.


En natuurlijk een cadeautje voor de juf zelf…


Want een ontspannen juf is een ontspannen klas. Bijvoorbeeld luxe verzorgingsproducten, zoals de de Happy Buddha lijn van Rituals. Of lekker onder een dekentje met een boek van Liane Moriarty of Camilla Lackberg, mijn favoriete schrijfsters op dit moment.


Schoencadeaus (NL)Schoencadeaus (NL)

VIJF KEER VOORLEESBOEKEN OVER... SINTERKLAAS



Bij elk thema hoort een voorleesboek. Zo ook bij Sinterklaas. Ik heb een aantal boeken voor je verzameld die je in deze periode in zou kunnen zetten.



Kolletje tovert een zak met pakjes - Pieter Feller & Natascha Stenvert


Kolletje kennen we, toch? Als deze dame haar toversokken aantrekt en haar hele naam uitspreekt (Katharina Orselia Laetitia) kan ze toveren. Dit boek is gedurende de gehele decembermaand te gebruiken. Het begint met Sinterklaas, maar draai het boek om en het gaat ineens over kerst: Kolletje tovert sneeuw.



De spiekpietjes - Thaïs Vanderheyden


Doe jij al mee met deze nieuwe Sinterklaastraditie? De spiepietjes zijn al bij het begin van de herfst in ons land aanwezig en houden de kindertjes in de gaten. Een verhaal geschreven met veel humor en heel aantrekkelijk voor de kinderen. Extra leuk wanneer je ook de handpop van de spiekpietjes erbij gebruikt.



Mee met de pakjesboot - Vivian den Hollander


Een mooi prentenboek voor bij de kleuters. Duleke raakt per ongeluk verzeild op de pakjesboot wanneer die onderweg is naar Nederland. Van Sinterklaas mag ze meevaren naar Nederland. En hoewel Duleke haar moeder ontzettend mist, vindt ze alles wat ze meemaakt op de pakjesboot ook wel erg interessant.



Sinterklaas - Charlotte Dematons


Misschien kende je het kijkboek over Sinterklaas al. Nu is het opnieuw uitgegeven, maar met dikke kartonnen bladzijden, wat het ontzettend duurzaam en geschikt voor de kleuterbouw maakt. Zonder woorden, maar met prachtige illustraties geeft dit boek antwoord op alle vragen die kinderen over Sinterklaas hebben, en kunnen ze er naar blijven kijken.



Sinterklaas en de arme kindertjes - Herman Finkers


Dit boek is geschikt voor kinderen uit de bovenbouw. We gaan  ver terug in de tijd naar de keer dat Sinterklaas negen arme kindertjes ontmoette. Dit verhaal is geschreven door caberetier Herman Finkers, en de voor hem bekende woordgrappen vind je er ook in terug.



SINTER CLOSE-UP


Een eenvoudige, maar vooral ook leuke Sinterklaas tekenopdracht voor de bovenbouw. Fijn, omdat het in één of twee lessen klaar is en je nauwelijks materiaal nodig hebt.


Zorg voor vierkante kartonnetjes, waar de kinderen op kunnen schilderen en verf in verschillende kleuren. Leg hen uit dat het de bedoeling is dat ze een close-up maken. Laat ze eventueel voorbeelden van close-ups zien op het digibord. Ze kunnen zelf kiezen of ze een close-up willen maken van Sint of van Piet. Als ze met de tekening klaar zijn, signeren ze deze met ‘Sint’ of ‘Piet’.


SINTERKLAAS SLINGER


Voor Sinterklaas vind ik het altijd leuk om de klas te versieren. We hebben al een open haard in de hal staan en dit jaar hangen we deze slinger erboven. Je maakt hem heel gemakkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt, is vilt, jute, lijm, knopen en lint.


Ik heb van oranje vilt rechthoeken geknipt en van jute wat kleinere rechthoeken. Deze heb ik op elkaar geplakt. Daarna heb ik uit rood vilt letters geknipt en deze daar weer bovenop geplakt. Het lint heb ik samen met de knopen vast gezet met naald en draad, maar dit zou je ook vast kunnen nieten. En daar heb je het resultaat al: een gezellige Sinterklaas slinger!



SINTERKLAASLIEDJES BOVENBOUW


Waar er voor Sinterklaas heel veel geschikte liedjes voor de onderbouw zijn te vinden, is dit voor de bovenbouw veel moeilijker. Daarom heb ik een paar leuke liedjes bij elkaar gezet.


Sommige liedjes heb ik in de afgelopen jaren ook gebruikt in de klas.

Andere liedjes heb ik op internet gevonden. In de links hieronder kun

je ze beluisteren en de tekst downloaden.


Sinterklaas cup song:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.


Hey hey Sinterklaas:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.


Stoomboot cadeautjes:

Klik hier om de liedtekst te downloaden.

Klik hier om het liedje via youtube te beluisteren.



SINTERKLAAS WERKBOEKJES


Altijd handig, werkboekjes met klaaropdrachten rondom de feestdagen. Daarom heb ik voor verschillende leeftijdscategorieën een Sinterklaas klaarboekje gemaakt.


De boekjes bevatten pagina's met opdrachten rondom taal, rekenen en schrijven, zoals namen op alfabet zetten en breukensommen. Maar ook 'zoek de verschillen', woordzoekers en kleurpagina's.


Klik hier om het werkboekje voor groep 3 en 4 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 5 en 6 te downloaden.

Klik hier om het werkboekje voor groep 7 en 8 te downloaden.



KRANTENPIET


Op zoek naar een simpele Sinterklaasknutsel? Maak dan deze krantenpiet.


Voor deze Sinterklaas knutsel heb je niet veel nodig. Alleen kranten, scharen, lijm en zwart papier. Elke leerling krijgt een zwart blad en plakt daar een hoed (met veer), twee ogen, twee oren (met oorbel), een neus, een mond en een kraag, uitgeknipt uit kranten op.


Een eenvoudige opdracht, die er toch heel leuk uitziet. Met kinderen vanaf groep 4, kun je deze knutsel in twee lessen afkrijgen. In de hogere groepen lukt het je misschien in een les. De voorbeelden zijn gemaakt door leerlingen uit groep 5.



PEPERNOTEN BAKKEN


Pepernoten zijn onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. En ze zijn ook nog eens super gemakkelijk te maken. Van Natascha kreeg ik dit eenvoudige recept. Zij heeft het al uitgeprobeerd met haar kinderen op de BSO. Heb je in jouw school ook een oven, dan is het uitproberen zeker de moeite waard.


Betrek oudere kinderen zoveel mogelijk bij het bakken. Geef ze dit basisrecept, maar laat ze zelf berekenen wat de hoeveelheden zijn wanneer je 200 of 300 pepernoten wil bakken. Laat jonge kinderen vooral ruiken, voelen en proeven aan het deeg.


Dit heb je nodig: 

100 gram meel, 50 gram suiker, 40 gram boter, 1 eetlepel melk,  1 eetlepel speculaaskruiden en een snufje zout.


Zo wordt het lekker:

Breng alle ingrediënten samen in een grote kom. Meng het met je handen door elkaar en kneed het tot het een massa is geworden. Rol er dan een bal van en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Daarna verdeel je het deeg in ongeveer honderd balletjes. Deze druk je plat en leg je op de bakplaat of het met folie bedekte rooster van je oven. Bak de pepernoten ongeveer twintig minuten.


Dankjewel Natascha voor deze heerlijke tip. Dat wordt smullen!



SINTERKLAAS DOBBELSPEL


Heb je geen zin om surprises te knutselen en gedichten te schrijven met de kinderen? Dan is het Sinterklaas dobbelspel wel wat voor jou. Lees hieronder de spelregels en download de dobbelsteen.


Als voorbereiding spreek je met de kinderen een bedrag af waarvoor ze cadeautjes kopen. De cadeautjes moeten zo worden ingepakt dat je niet kunt zien wat er in zit. Optioneel zou je de kinderen nog een cryptische omschrijving op hun cadeau laten schrijven.


Het spel begint met alle kinderen in de kring en de cadeaus in het midden op een tafel of op de grond. Dan mogen de kinderen om beurten dobbelen en de opdrachten op de dobbelsteen uitvoeren. Het spel is afgelopen als iedereen een uitgepakt cadeautje heeft.


Voordelen van het dobbelspel ten opzichte van surprises is dat kinderen die erg hun best hebben gedaan niet teleurgesteld worden met een surprise van een kind dat helemaal geen moeite heeft gedaan. Komt er bij het dobbelspel namelijk een kind zonder cadeau op school, dan kan dit kind niet meedoen.


De dobbelsteen kun je hier downloaden.



SINTERKLAAS IN DE MIX


Met dit luisterspel rondom Sinterklaas, krijg je ook bovenbouwleerlingen op een laagdrempelige manier aan het zingen.


Als voorbereiding print je de liedjesstroken uit. Het zijn zes liedjes, elk verdeeld in vier stukken. Per liedje leg je de stroken klaar. Voor een spel heb je een liedje nodig. Je kunt het spel dus vier keer spelen in deze les.

Je begint de activiteit door de groep in vijf teams in te delen.  Ieder team krijgt een eigen nummer of letter. De briefjes van de leerkracht worden uitgedeeld aan vier van de vijf teams. Alle teamleden bekijken kort het briefje, maar houden de tekst er op voor zichzelf. Het team wat overblijft, komt voor het bord staan, zij zijn de spelers.


Op het startteken van de leerkracht beginnen alle teams het stukje op hun briefje herhalend te zingen. De spelers lopen de klas rond. Het is hun taak om het liedje te herstellen. Zij schrijven het liedje in de goede volgorde op het bord aan de hand van de teamnummers. Op het eind controleert de leerkracht of ze het goed hebben, door achtereenvolgens de nummers te laten zingen.


Variatietip: Als je de stroken toch al eens geprint en geknipt hebt, kun je ze ook gebruiken om op een ludieke manier groepjes te maken. Ieder kind krijgt dan een strookje, en loopt zingend de klas rond. Kinderen die samen een liedje maken, worden een groepje.


Klik hier om de liedjesstroken te downloaden.



WELKE PIET BEN JIJ


In deze tekenactiviteit wordt het tekenen van Zwarte Piet gecombineerd het de spanning van lootjes trekken.


Jij maakt lootjes met evenveel Pietennamen als je kinderen in je klas hebt. Ieder kind mag dan een lootje pakken. Hij of zij maakt een tekening waarin de piet van het lootje zo goed mogelijk wordt weergegeven. Het lootje wordt natuurlijk aan niemand anders getoond. Aan het einde van de opdracht, wanneer iedereen klaar is, dan mogen de kinderen namelijk van elkaar raden wie welke Piet heeft geknutseld. Hieronder een overzicht van mogelijke


Pietennamen:

Pietje Precies, Bakpiet, Coole Piet, Danspiet, Gympiet, Piet Snot, Inpakpiet, Keukenpiet, Kluspiet, Knutselpiet, Piet Mondriaan, Leespiet, Muziekpiet, Nieuwspiet, Pietje Puk, Paardenpiet, Pepernotenpiet, Peuterpiet, Piet Heyn, Poetspiet, Schrijfpiet, slaappiet, Piet Paulusma, Snoeppiet, Spaarpiet, Verkouden Piet, Weerpiet, Pietje Bell, Pietertje, Zeurpiet, Malle Piet, Piet Friet, Piet Piraat, Pietza, Zielenpiet, Zwarte Piet, Witte Piet, Kerstpiet, Kanariepiet, Hele Piet, Testpiet, Profpiet, Baby Piet, Opa Piet, Computerpiet en Dikke Piet.



ZIE GIE-GA-GOE-GINDS KOMT DE STIE-STA-STOE-STOOMBOOT


Dit liedje is heel leuk om met de bovenbouw te zingen tijdens de Sinterklaasperiode. Het is een uitdaging voor de kinderen om onder de knie te krijgen.


Je zingt het liedje simpelweg op de melodie van 'zie ginds komt de stoomboot' en ook op diezelfde tekst. Echter, op elke afterbeat, zing je ie-aa-oe voordat het woord komt. Probeer het maar eens uit!


Zie gie-ga-goe-ginds komt de stie-sta-stoe-stoomboot

uit Spie-spa-spoe-spanje weer ie-a-oe-aan

Hij brie-bra-broe-brengt ons Sint nie-na-noe-Nicolaas,

ik zie-za-zoe-zie hem al stie-sta-stoe-staan


Hoe hie-ha-hoe-huppelt zijn pie-pa-poe-paardje

het die-da-doe-dek op en nie-na-noe-neer

Hoe wie-wa-woe-waaien de wie-wa-woe-wimpels

al hie-ha-hoe-heen en al wie-wa-woe-weer


Zijn knie-kna-knoe-knecht staat te lie-la-loe-lachen

en rie-ra-roe-roept ons reeds tie-ta-toe-toe

Wie zie-za-zoe-zoet is krijgt lie-la-loe-lekkers,

wie stie-sta-stoe-stout is de rie-ra-roe-roe


O lie-la-loe-lieve Sint nie-na-noe-Nicolaas

kom ie-a-oe-ook eens naar mie-ma-moe-mij

En rie-ra-roe-rijd dan niet stie-sta-stoe-stilletjes

mijn hie-ha-hoe-huisje voorbie-ba-boe-bij



ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT


Met deze luisterles rondom het liedje 'Zie ginds komt de stoomboot', worden kinderen zich bewust van verschillen in verschillende muziekstijlen, en oefenen ze een bekend liedje eens op een andere manier.


Vertel de kinderen dat Rock Piet, Carnaval Piet, DJ Piet en Pop Piet alle vier een eigen versie van het liedje 'Zie ginds komt de stoomboot' hebben opgenomen. Omdat ze de tapes niet goed hebben gelabeld, moeten de kinderen hen helpen te ontdekken welke versie van wie is. Laat de kinderen naar de onderstaande muziekfragmenten luisteren en kenmerken benoemen. Als alle stukken geweest zijn, dan mogen ze aangeven welk stuk bij welke piet hoort.


Aan het eind van de les kun je kinderen laten kiezen welke versie hun favoriet is en deze samen nog een aantal keren zingen.


Klik hier om de versie van Rock Piet via youtube te beluisteren.

Klik hier om de versie van Carnaval Piet via youtube te beluisteren.

Klik hier om de versie van DJ Piet via youtube te beluisteren.

Klik hier om de versie van Pop Piet via youtube te beluisteren.


 Sint 2020 Sint 2020