Vader- en moederdag

HET MOEDERDAG CADEAUTJE



Ik heb een haat-liefde verhouding met het Moederdag cadeautje en overigens ook met het Vaderdag cadeautje. Ja, ik snap dat het als moeder ontzettend leuk moet zijn om ’s ochtends wakker te worden gemaakt met een cadeautje van je spruit. Maar nee, ik snap absoluut niet waarom het maken van dit cadeautje op school thuishoort.


Waarom is het de taak van de juf en niet van de vader, oma, oppas of buurvrouw?



Mijn ervaring is dat er behoorlijk wat tijd kan gaan zitten in het maken van deze cadeautjes. Tijd van de leerkracht, die al zo weinig tijd heeft, maar ook tijd van de leerlingen die toch eigenlijk aan leerzame taken zou moeten worden besteed.


Ik beweer absoluut niet dat handvaardigheid niet leerzaam is, maar wat de Moederdag cadeautjes betreft, weegt het criterium 'schattig' vaak veel meer dan 'leerzaam'. En dan heb ik het nog niet eens over het inpakken van al die cadeautjes en het feit dat er vaak schoolbudget of geld van de juf of meester zelf aan wordt besteed.



Of zoals Reinier Bos en Frans Voskuilen het beschreven in hun Manifest voor de no-nonsense school.


Ooit besloot een onderwijzer om een handarbeid techniek een doel te geven. De kinderen wilde hij een mooie techniek aanleren . Het ging hem om het proces en het aanleren van de techniek . Omdat de kinderen vaak trots waren op het resultaat was het leuk als er nog iets mee gebeurde. “Geef maar aan je moeder voor Moederdag” was misschien wel de tekst van deze leerkracht. Hij wist niet dat dit zou leiden tot een jaarlijks terugkerende zee aan onzinproducten die zogenaamd door de kinderen gemaakt zijn.


Soms hebben de kinderen niets meer gedaan dan hun hand gelegd in een gipsoplossing waar een mooie gipsen afdruk van werd gemaakt en waar de juf met een viltstift nog “voor moeder” heeft geschreven. Weg het leerproces leve het wanstaltig eindproduct. Een enkeling die ‘voor de moeite” een bedankje uitspreekt naar de juf en een weggegooide uitgave vanuit de schoolbudgetten.



Wie nu denkt dat ik geen Moederdag cadeautjes maak, heeft het mis. Daar zijn schoolafspraken over gemaakt en daar houd ik me netjes aan. Dus als er moeders van 'mijn' kinderen meelezen: wees gerust, we maken een presentje. Maar… dit jaar wordt het in ieder geval wel een cadeautje dat past binnen het curriculum en de leerstof waar we op dát moment mee bezig zijn zodat het behalve 'leuk' ook educatief is.



Voor degenen die er net zo over denken als ik: graag hoor ik van jullie hoe jullie Moeder- en Vaderdag aanpakken op school. Laat het me weten in een bericht. Ik ben oprecht benieuwd!


En voor iedereen die het niet met me eens is (ik weet dat ik hier geen populaire mening verkondig), kijk gerust verder op deze pagina, want er staan nog een paar ideeën van de afgelopen jaren en twee gedichtjes die je moeiteloos print (en geen leertijd in beslag nemen).


TATTOO VOOR PAPA


Vorig jaar had ik geen tijd om een uitgebreid knutselwerk te maken voor Vaderdag. Toch wilden we de papa’s in het zonnetje zetten en vond ik een ander idee. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit idee niet zelf heb bedacht, maar ergens op Pinterest heb gezien, echter ik kan de oorspronkelijke bron niet meer vinden. En aangezien ik het jullie toch niet wild onthouden…


Maak van alle kinderen een foto waarin ze hun mouwen opstropen en hun arm/schouder naar voren steken. Open de foto’s in Paint (of een fotobewerkingsprogramma) en plak er een plaatje van een tattoo waarop ‘papa’ staat op. Deze plaatjes vind je gewoon op internet. Let er op dat je ‘transparante selectie’ aanklikt wanneer je Paint gebruikt.


Het resultaat is een mooie foto waar papa hopelijk om kan lachen. En bij de echte foto’s staat er natuurlijk ook het gezichtje erbij. Ik heb het er alleen afgeknipt om de privacy van deze lieve jongeman te bewaren.


WORDLE


Moederdag valt in de meivakantie en je hebt geen tijd meer om een knutselwerkje te maken. Wat doe je dan? Gelukkig had mijn lieve collega juf Milou een goede tip voor me. Laat de kinderen een wordle maken voor hun moeder.


Wordle, wat is dat? Wordle is een website waarop je collages kunt maken van woorden. Je voert simpelweg een stuk of twintig woorden in, in dit geval woorden die je moeder omschrijven en drukt op de knop. Dan verschijnt er een collage die je middels een uitgebreid menu nog helemaal kunt verfijnen en aanpassen. Wil je dat een woord groter wordt dan de rest, dan voer je het gewoon meerdere malen in. Plak de woorden op een mooie achtergrond en voila: daar is je moederdagcadeau!


Klik hier om een woordcollage te maken via wordle.


Dankjewel, juf Milou, voor deze super tip!

LIEVE PAPA, LIEVE MAMA


Op vader- of Moederdag is er niets leuker*, dan gewekt worden door je kind(eren) met een zelfgemaakt ontbijtje, een knutsel en natuurlijk een gedichtje.


En het liefst ieder jaar een ander gedichtje!


Ik heb er ook voor zowel papa als mama eentje gemaakt. Wellicht meer geschikt voor de bovenbouw, dan voor de onderbouw. Je zou ze kunnen laten overschrijven door je leerlingen, maar ze zijn ook mooi genoeg om zo uit te printen en mee te geven.


Klik hier om het gedichtje ‘lieve papa’ te downloaden.

Klik hier om het gedichtje ‘lieve mama’ te downloaden.


* Tenminste, dat stel ik me zo voor. Ik heb geen kinderen.



BOEKETJE VOOR MAMA


Wat zou je dit jaar nou eens knutselen voor Moederdag?

Een bloemetje lijkt afgezaagd, maar als je er een gemengd

boeket van maakt, is het veel leuker. En met wat

cellofaanpapier er omheen en een kaartje er aan, is het

boeket net echt.










Lely:

Je hebt een groen en een blauw vouwblaadje nodig.

Rol het groene vouwblaadje op, zodat je een steeltje krijgt. Trek op het blauwe vouwblaadje je hand na en knip deze uit. Draai jouw hand op tot een rolletje en steek deze in het steeltje. Vouw daarna de vingers naar buiten en je bent klaar.











Roos:

Je hebt een groen en een rood vouwblaadje nodig.

Rol het groene vouwblaadje op, zodat je een steeltje krijgt. Knip een spiraal uit het rode vouwblaadje. Begin aan de buitenkant met het strak oprollen van de spiraal. Heb je alles opgerold, laat dan voorzichtig even los, zodat er ruimte tussen de laagjes komt. Plak het roosje stevig vast in en om het steeltje.










Hyancint:

Je hebt een groen en twee roze vouwblaadjes nodig.

Rol het groene vouwblaadje op, zodat je een steeltje krijgt. Vouw de twee roze vouwblaadjes dubbel en knip ze op de gevouwen rand om de centimeter ongeveer tot op de helft in. Rol de roze vouwblaadjes van buitenaf om de steel met de vouwkant naar boven gericht (de onderkant plak je vast). Begin schuin, maar eindig recht. Vouw nu alle losse stukjes naar buiten en duw een keer op de vouwrand.

 Sint 2020 Sint 2020