Valentijnsdag


MIK EN SAAR


Wat is het toch moeilijk om leuke boeken te vinden voor beginnende lezers. Vaak bestaat de inhoud meer uit plaatjes dan uit tekst, en is er helemaal geen sprake van een verhaal. Om de kinderen van groep 3 toch zelf aan de slag te laten gaan met lezen op valentijnsdag, heb ik zelf een romantisch verhaal voor ze geschreven.


Het verhaal gaat over Mik en Saar, twee jonge kinderen. Mik heeft alleen een vader, en Saar alleen een moeder. Op een dag bedenken ze het briljante plan om hun ouders te koppelen. Dat doen ze door beiden stiekem een briefje te sturen.


Voorafgaand aan de les print ik het verhaal uit en knip ik de bladen doormidden, zodat ik ze als boekje aan elkaar kan nieten. In de klas ga ik het verhaal als volgt aanbieden. Eerst voorlezen, dan koorlezen en vervolgens duolezen.


Klik hier om het verhaal 'mik en saar' te downloaden.SPELLETJES VOOR VALENTIJNSDAG


Hieronder heb ik een paar spelletjes verzameld die je op valentijnsdag als tussendoortje met de kinderen zou kunnen spelen. Maar ze zijn eigenlijk ook leuk voor de rest van het jaar.


Ik hou van kinderen die ...

Dit is een variant op het spelletje 'Ik wil kennismaken met ...'. Het gaat als volgt: de kinderen zitten in de kring. De leerkracht staat in het midden en zegt bijvoorbeeld 'ik hou van kinderen met blond haar'. Alle kinderen met blond haar moeten nu opstaan en een andere plek zoeken, ook de leerkracht. Er is dan een stoel te weinig, dus een kind blijft over. Die zegt dan bijvoorbeeld 'ik hou van jongens die op voetbal zitten', waarna al die jongens weer een nieuwe plek moeten zitten. Zo gaat het spelletje alsmaar door.


Hartjesgrafiek

Ken je die hartvormige suikertjes met een tekst er op die ook in Sinterklaassnoepgoed zitten? Daar heb je voor dit spel een voorraadje van nodig. Van te voren inventariseer je hoeveel verschillende teksten er op staan, denk hierbij aan: 'kiss' of 'love bird'. Noteer al de verschillende teksten op het bord. Verdeel je klas in zoveel teams als er teksten zijn. Ieder team krijgt als naam een van de teksten. Daarna worden de hartjes stuk voor stuk uit het zakje gehaald. Op het bord wordt een staafgrafiek getekend. Bij iedere tekst noteer je hoe vaak deze tekst voorkomt. Welk team wint er? Extra leuk omdat elk team aan het eind zijn eigen hartjes mag opeten.


Hartjes verstoppertje

Voor het spel begint, stuur je een leerling even naar de gang. Verstop dan met de rest van de groep een papieren hartje (of een stoffen, als je het hebt) op een plek in de klas. Als die ene leerling terug komt van de gang, moet hij of zij door de klas lopen om het hartje te zoeken. In de goede richting zeggen de kinderen 'warm', in de verkeerde richting 'koud'. Maak er een wedstrijdje van door met de timer te kijken welk kind het snelst een hartje heeft gevonden.


Valentijn Boggle

Ken je het spel boggle? Vast wel. Het is heel gemakkelijk. Je maakt op het bord een vierkant, verdeelt het in negen hokjes en zet in elk hokje een letter. In dit geval gebruik je de letters van het woord 'valentijn'. Dan is het aan de kinderen de taak om zo veel mogelijk woorden te maken met de letters uit het vierkant. Let op! De letter n staat er maar een keer in, dus mag je die per woord ook maar een keer gebruiken. Welk kind maakt de meeste woorden?VALENTIJNSDAG VOORLEZEN


Of je je nu al weken verheugd op Valentijnsdag, of eigenlijk juist vindt dat het een commerciële stunt is, je kunt er tegenwoordig niet meer omheen! En dat geldt ook voor de kinderen in je klas.


Daarom wil ik aandacht aan valentijnsdag besteden in mijn klas. En ik begin simpelweg door het voorlezen van een verhaaltje. Kijk hier onder voor een overzicht van verhalen en boeken rondom de liefde.


Korte romantische verhalen:

- 'Meester Jaap bevordert de liefde' uit 'Meester Jaap doet het weer' van Jacques Vriens.

- 'Meester Jaap en Valentijn' uit 'Meester Jaap gaat nooit verloren' van Jacques Vriens.

- 'Een prins voor juf Judith' uit 'Het voorleesboek voor de liefste juf' van Marianne Busser en Ron Schröder.

- 'Juf is verliefd' uit 'Het voorleesboek voor de liefste juf' van Marianne Busser en Ron Schröder

- 'Valentijn, valentijn, wie zal mijn liefste zijn' uit 'Nog een nachtje slapen' van Jacques Vriens

- 'Reus Borremans' uit 'Allemaal sprookjes' van Annie MG Schmidt.


En natuurlijk de zwijmelboeken:

- 'Meester Kees op de kast' van Mirjam Oldenhave

- 'Kikker is verliefd' van Max Veldhuijs

- 'Help! Juf is verliefd' van Carry Slee


Heb je zelf nog een goede suggestie wat betreft een boek of verhaal rondom het thema liefde of valentijnsdag, laat het me dan weten door me een berichtje te sturen via het envelopje boven in het scherm.


Klik hier om bovenstaande boeken te kopen via bol.com


 Sint 2020 Sint 2020