Spelling

STARTSTOP VIDEO'S


Eigenlijk behoeven deze video's geen uitleg. It's all in the name: start de video en stop de video. Start weer en stop weer. Herhaal, herhaal, herhaal.


Heel geschikt om de weetwoorden met ij/ei en ou/au in te oefenen.


Drie manieren om de video's in te zetten:


1. Laat de leerlingen bij elke stop de juiste letter in de lucht houden. Gebruik een wisbordje en laat ze op elke kant één van de letters schrijven of gebruik de kaartjes in de bijbehorende download.


2. Maak er een ren-je-rot spel van. Voor een korte ij rennen de leerlingen naar links, voor een lange ei naar rechts. Voor een extra spelelement mogen alleen de kinderen die de juiste keuze hebben gemaakt, blijven staan. Wie houdt het spel het langst vol?


3. Gebruik het bijbehorende werkblad en laat de kinderen kleuren welke letter moet worden ingevuld en het woord overschrijven met bijbehorende letter. 



Klik hier om het werkblad bij de 'ij of ei' video's te downloaden.

Klik hier om het werkblad bij de 'ou of au' video's te downloaden.


Klik hier om de spelkaartjes bij de 'ij of ei' video's te downloaden.

Klik hier om de spelkaartjes bij de 'ou of au' video's te downloaden.

WEETWOORDZOEKER


Met dit creatieve taalodpracht oefenen leerlingen elke categorie weetwoorden die je maar kunt bedenken. Vervolgens lossen ze de woordzoeker van een ander op en oefenen ze daarmee dus nog wat langer door.


De uitleg is weergegeven in bovenstaande video. Je hoeft dus zelf niets uit te leggen. Wil je het voor je leerlingen nog wat gemakkelijker maken, of het spel als huiswerkopdracht mee geven, gebruik dan onderstaand werkblad.


Klik hier om Werkblad Weetwoordzoeker te downloaden.


MIJN WEETWOORDEN BOEK


Woorden met ei/ij, au/ou, x, ch, een c die klinkt als s of k… Het zijn allemaal hele moeilijke woorden, omdat ze zich niet aan een regel houden, en je ook niet kunt horen hoe je ze schrijft. Het zijn weetwoorden. Je zult ze simpelweg moeten onthouden op woordbeeld.


En onthouden op woordbeeld kan alleen door er geregeld en intensief mee bezig te zijn. Daar kun je dit weetwoordenboek voor gebruiken. Het bevat twaalf verschillende spellingcategorieën waarvan telkens kort de moeilijkheid wordt uitgelegd en een voorbeeldwoord wordt benoemd (met plaatje). Daarna is het aan de leerling zelf om het boek met vergelijkbare woorden te vullen.


Klik hier om het weetwoordenboek te downloaden.


STAPPENPLAN WERKWOORDSPELLING


Al jaren ben ik op zoek naar een fijn stappenplan voor de werkwoordspelling, maar ik vind het niet. Het ene stappenplan is niet uitgebreid genoeg, het andere te uitgebreid, dan weer worden er de verkeerde termen gebruikt of ziet het er onaantrekkelijk of onlogisch uit…


Zelf maken heb ik ook geprobeerd, maar ook daarmee was ik niet tevreden. Tot vorig schooljaar.


Toen maakte ik met de leerlingen uit mijn groep 8 samen een schema op het whiteboard. Het was een herhalingsles, waarin alle tijden en vormen nog eens de revue passeerden. Mijn leerlingen en ik waren zo trots op het resultaat dat ik ze beloofde het op de computer na te maken. Foto van het whiteboard gemaakt en zo gezegd, zo gedaan.


Het is niet mijn gebruikelijke stijl qua lay-out en honderd procent tevreden ben ik nog steeds niet, maar… Dit stappenplan heeft mijn achtstegroepers vorig jaar heel goed geholpen en dat is al heel wat!


Ik wil het jullie niet onthouden, dus ik heb het bestandje geschikt gemaakt voor mijn website en je kunt het vanaf vandaag downloaden.


Klik hier om het stappenplan werkwoordspelling te downloaden.



SPELLING SPIRAAL


Enkele weken geleden deelde ik al een instructievideo over de spelling droedel. Maar dat is niet de enige creatieve werkvorm die je kunt inzetten in de spellingles. Vandaag deel ik de spelling spiraal.


Eerst maken de kinderen een rondje in het midden van hun blad. Ze kunnen hier een dopje voor gebruiken. De spellingmoeilijkheid schrijven ze hierin. Door daarna met hun blaadje mee te draaien, vormen de moeilijke woorden een spiraal om het midden.


Dat ziet er hartstikke vrolijk uit en is ook nog eens leerzaam!


SPELLING DROEDEL


Bij spelling merk ik altijd dat er grote verschillen zijn in werktempo. Op pinterest kwam ik een super leuk idee tegen, waarmee de kinderen die eerder klaar zijn, de woorden van de week nog eens extra kunnen oefenen.


Eerst maken de kinderen met zwarte stift (of potlood) een droedel op een leeg blaadje. Die hoeft niet netjes te zijn, als ze maar zorgen dat er een paar grote vlakken in zitten. Deze vlakken gaan ze namelijk vullen met woorden. In ieder vlak komt een ander woord in een andere kleur.


Bij de categorie 'woorden met ei' ziet dat er als volgt uit. Ik vind het leuk om na de les een droedel uit te kiezen en deze in de klas op te hangen.

SPELLING DRIE-OP-EEN-RIJ


Het is algemeen bekend dat je de spelling van woorden beter onthoudt, naar mate je ze vaker gebruikt. Daarom kiezen veel scholen ervoor hun leerlingen woordpakketten te laten overschrijven. Hoe effectief dan ook, het is en blijft een beetje geestdodend werk. Dus hoe laat je kinderen op een leuke manier deze woorden overschrijven?


Met een spelletje uiteraard. In het bijzonder met dit eenvoudige drie-op-een-rij / boter-kaas-en-eieren / kruisje-bolletje met spellingwoorden. Heel simpel, want je vervangt het kruisje en het bolletje gewoon door twee woorden uit het woordpakket. Plezier gegarandeerd! En ze leren ook nog wat.


SPELLING DOBBELEN


De spelling van doelwoorden inoefenen is erg belangrijk, maar alsmaar woorden overschrijven, kan al gauw saai worden. Met dit werkblad laat je het lot bepalen hoe de kinderen de nieuwe woorden gaan inoefenen. En dat is een stuk spannender.


Geef de kinderen voorafgaand aan deze activiteit allemaal een dobbelkaartje en een dobbelsteen. Zorg ook dat ze een voorbeeld hebben van de te oefenen woorden. Vervolgens laat je ze bij ieder doelwoord dobbelen. Bij ieder cijfer op de dobbelsteen hoort een andere opdracht.


Klik hier om het werkblad 'spelling dobbelen' te downloaden.



SPELLING DROEDEL


Bij spelling merk ik altijd dat er grote verschillen zijn in werktempo. Op pinterest kwam ik een super leuk idee tegen, waarmee de kinderen die eerder klaar zijn, de woorden van de week nog eens extra kunnen oefenen.


Eerst maken de kinderen met zwarte stift (of potlood) een droedel op een leeg blaadje. Die hoeft niet netjes te zijn, als ze maar zorgen dat er een paar grote vlakken in zitten. Deze vlakken gaan ze namelijk vullen met woorden. In ieder vlak komt een ander woord in een andere kleur.


Bij de categorie 'woorden met ei' ziet dat er als volgt uit. Ik vind het leuk om na de les een droedel uit te kiezen en deze in de klas op te hangen.



STAPPENPLAN SPELLING


Bij mij op school gebruiken we voor de moeilijke woorden bij spelling een stappenplan. Ik heb het in een mooie lay-out gezet en deel het, zodat jullie het ook kunnen gebruiken. Het plan gaat uit van de volgende zes stappen:


1.Luister naar het woord.

2.Zeg het woord na.

3.Wat is de moeilijkheid van het woord?

4.Hak het woord in stukjes.

5.Schrijf het woord op.

6.Controleer het woord.


Klik hier om het stappenplan spelling te downloaden.



WOORDPAKKET IDEEËN


Elke keer hetzelfde woordpakket overschrijven wordt gauw saai. Daarom heb ik een blad gemaakt met verschillende keuzeopdrachten om de spellingwoorden te verwerken.


Je kunt per les een opdracht voor je groep uitkiezen, of de keuze overlaten aan de kinderen. De opdrachten zijn allemaal gemakkelijk te begrijpen en uit te voeren. Let wel op: voor sommige opdrachten heb je viltstiften, kranten, scharen of klei nodig.


Klik hier om het opdrachtblad te downloaden.


 Sint 2020 Sint 2020