PROVINCIE KWARTET
Juf Diana heeft een aantal jaar geleden een provincie kwartet gemaakt om de belangrijkste informatie over de provincies op een speelse manier te oefenen. Omdat ze het jammer vindt dat ze zelf maar af en toe kan gebruiken, stelt ze het nu beschikbaar voor andere leerkrachten.
Je speelt het spel gewoon, zoals alle kwartet spellen. Van elke provincie zijn vier kaartjes, met de hoofdstad, weetjes en dergelijke. Laat de kinderen tijdens het spelen de informatie hardop oplezen, zodat ze zich deze al spelend eigen maken.
Klik hier om het spel 'provincie kwartet' te downloaden.
Dankjewel, juf Diana, voor deze geweldige spellen!
PROVINCIE MEMORY
Naast het provincie kwartet, heeft juf Diana ook een provincie memoryspel ter beschikking gesteld. Nog een manier op speels de provincies en provinciehoofdsteden te oefenen.
Je kunt het spel op twee manieren spelen. Met 12 of met 24 kaartjes. Speel je het met 12 kaartjes, dan combineren de kinderen het plaatje van de provincie met de naam/hoofdstad. Speel je het met 24 kaartjes, dan is het spel iets gemakkelijker, omdat alle kaartjes dubbel zijn.
Klik hier om het spel 'provincie memory' te downloaden.
Dankjewel, juf Diana, voor deze geweldige spellen!
PUZZELEND TOPOGRAFIE LEREN
Topografie leren saai? Echt niet!
In het afgelopen thema heb ik de kinderen van de midden- en bovenbouw op een andere manier met topografie laten oefenen, namelijk door te puzzelen.
In groepjes van ongeveer vijf leerlingen (uit verschillende groepen) gingen ze zelfstandig aan de slag met de puzzel. Ik zat er wel vaak bij, luisterde en hoorde prachtige uitspraken.
"Ik wil de puzzelstukjes van Nederland bij elkaar zoeken. ... Hé! Er is maar één stukje! Hoe kan dat nou? Nederland is zó groot en er is maar één puzzelstukje."
"Nee joh, Zweden ligt in het noorden, dat is de bovenkant."
"Boh, wat is Rusland groot! Het zijn wel veertig puzzelstukjes!"
"Op dit stukje staat PORTO, maar ik heb het stukje waarop Portugal staat al. Huh?! Oh, er is in Portugal ook een stad die Porto heet."
En als dit soort gesprekken niet vanzelf op gang komen, dan help je de leerlingen wat op weg, door vragen te stellen.
De kinderen van mijn groep hebben met plezier aan topografie gewerkt, en ik heb genoten van wat ik zag en hoorde. Wil je ook met puzzels aan de slag. Je kunt ze onderstaand bestellen bij Bol.com, maar ze zijn vast ook te vinden in de speelgoedwinkel bij jou in de buurt.
PRESENTEER DE PROVINCIE
De laatste weken van het schooljaar laat ik met mijn groep 6 de methode los en gaan we aan de slag met een project rondom provincies. Doelstellingen voor dit project zijn het versterken van opzoekvaardigheden, het mondeling presenteren en natuurlijk de kennis over de provincies. De kinderen gaan namelijk in tweetallen een presentatie geven over een van de twaalf provincies.
Les 1:
Ik geef de kinderen een voorproefje van wat we de komende weken gaan doen. Ik geef namelijk een voorbeeldpresentatie van de provincie Limburg. De kinderen maken deze les ook tweetallen en de provincies worden verdeeld door de kale posters willekeurig uit te delen.
Les 2:
Nu krijgen de kinderen een info werkblad met allerlei vragen over hun provincie er op. Het blad is voor elke provincie hetzelfde, maar de antwoorden zijn natuurlijk anders. De kinderen krijgen de gelegenheid om de gevraagde informatie op te zoeken in de atlas en op internet.
Les 3:
De kinderen gaan verder met het opzoeken van informatie en noteren naast de gevraagde informatie ook leuke weetjes over hun provincie op kleinere briefjes. Deze les leveren ze ook hun huiswerkopdracht in. Thuis hebben ze namelijk op de computer naar plaatjes gezocht en per e-mail naar de leerkracht gestuurd.
Les 4:
Vandaag wordt de presentatie afgerond. De tweetallen spreken af wie er wat gaat zeggen. Ook plakken ze al het verzamelde materiaal op de poster. De posters worden door de klas of op de gang opgehangen.
Les 5 en 6:
Nu worden de presentaties over alle provincies gehouden. Als je de groep fulltime hebt, is het wellicht leuker om de presentaties over de gehele week te verdelen, zodat de kinderen niet verveeld raken door het lange luisteren.
Klik hier om voorbeelden van de kale posters te bekijken.
Klik hier om het werkblad met vragen te downloaden.
Klik hier om de huiswerkopdracht te downloaden.
KAARTVAARDIGHEDEN OEFENEN
De leerlingen van mijn groep 8 hebben bij studievaardigheden veel meer moeite met kaartvaardigheden dan met studieteksten. Ik heb werkbladen gemaakt waarmee ze kunnen oefenen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn bodemgebruik, bevolkingsdichtheid, de windrichtingen, het register, de legenda en de schaal.
Je kunt het werkblad maken met behulp van elke versie van de bosatlas. Je deelt simpelweg de atlassen uit (per leerling, tweetal of groepje) en laat ze de antwoorden op de vragen opzoeken in de atlas.
Klik hier om kaartvaardigheden werkblad 1 te downloaden.
Klik hier om kaartvaardigheden werkblad 2 te downloaden.
Klik hier om kaartvaardigheden werkblad 3 te downloaden.
Klik hier om het antwoordblad te downloaden.
TOPOGRAFIE NEDERLAND
In de meeste aardrijkskundemethodes wordt in groep zes de topografie van Nederland behandeld. Om de opbouw van ons land duidelijk te maken, heb ik in mijn groep zes eerst aandacht besteed aan de basiskennis.
Na een tweetal lessen krijgen de kinderen dit werkblad mee naar huis om te leren. Hiein komen de provincies, de provinciehoofdsteden, de buurlanden en de waddeneilanden aan bod.
Klik hier om het werkblad te downloaden.
GOOGLE MAPS
Heb jij Google Maps of Google Street View al eens gebruikt in je lessen? Kinderen vinden dit heel leuk en je kunt het goed gebruiken bij bijvoorbeeld rekenen of aardrijkskunde.
Laat zien waar een land ligt ten opzichte van Nederland. Toon de verschillen en overeenkomsten tussen een plattegrond en een satellietfoto. Of je zoekt je school via Google Street View.
In de rekenles kun je Google Maps gebruiken om schaal en afstanden te berekenen.